De eerste week van september zou wel eens droog, zonnig en aangenaam warm kunnen worden. Orkaan Cristobal schudt de weerkaarten door elkaar en dit pakt voor ons mogelijk gunstig uit.

Orkaan Cristobal
Momenteel ligt orkaan Cristobal (categorie 1; windsnelheden rond 130 km/u) ten oosten van Florida. Hij trekt naar het noordoosten langs de oostkust van de VS en Canada. Hierbij blijft hij gelukkig ver genoeg uit de kust, zodat de mensen die in de kuststreek van deze twee landen wonen nauwelijks last van de orkaan ondervinden.

Komend weekend verschijnt Cristobal op de Europese weerkaarten. Volgens de laatste berekeningen trekt hij ruim ten westen van Ierland langs richting IJsland. Daarbij levert hij geleidelijk wat kracht in.
 

Weerkaart-cristobalweerkaart-cristobal
Weerkaart van de nacht van zaterdag naar zondag (GFS-model)

Hogedrukopbouw in onze omgeving
Cristobal neemt flink wat warme lucht met zich mee richting IJsland. Dit zorgt ervoor dat ten oosten van Cristobal een hogedrukgebied kan opbouwen. We zien dit in de weerkaarten gebeuren op zondag boven de Golf van Biskaje.

Onzekerheid in de verwachting
Sommige berekeningen van de grote weermodellen laten dit hogedrukgebied in de loop van volgende week verder uitbouwen en zelfs verbinding maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië en West-Rusland. Lukt dit, dan kunnen we rekenen op een week droog weer met veel zon en een zwak windje uit (zuid)oostelijke richting. Hierbij komt de middagtemperatuur uit op waarden tussen 22 en 25 graden.

Er zijn ook oplossingen waarbij het hogedrukgebied niet doorontwikkelt. De wind klapt dan weer terug naar (noord)west en het weerbeeld wordt koel en wisselvallig.

Het is dus nog niet zeker, maar we zien wel dat de afgelopen 12 uur de kans op mooi nazomerweer voor volgende week sterk is toegenomen.

bron: Weeronline.nl