Muggroot 59452E52774362D0C1257968002CC91D 13Muggen

Een combinatie van hoge temperaturen en voldoende vochtigheid is perfect voor veel insecten. Je zou daarom denken wat we in 2015 een echte muggenplaag kunnen verwachten. Toch is er geen peil op te trekken, zegt Bart Knols van In2care. Hij is medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen en infectieziekten. ,,Muggen maken in de winter een soort antivries aan, ze kunnen dan makkelijk een temperatuur van min 20 graden overleven. Maar zodra het voorjaar wordt, stopt de mug met het aanmaken van antivries. En als het dan een paar dagen goed vriest, sterven er weer veel muggen."

De lente gaat dus bepalen of we dit jaar een muggenplaag krijgen, of niet. Tot nu toe ziet het er goed uit voor de mug. Alleen een paar dagen vorst in voorjaar kan nog roet in het eten gooien.

Tip: Zit je niet op een eventuele muggenplaag te wachten en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zorg dan dat er geen stilstaand water rond het huis staat. Bakken, gieters, dakgoten en regentonnen: leeg ze of dek ze af. Zo voorkom je aantrekkelijke broedplaatsen voor muggen.

 

Lees hier het volledige artikel

Bron AD.nl