642x999 7721864Het hoofdkantoor van de federale politie in de Koningsstraat in Brussel wordt opnieuw geteisterd door een muggenplaag. Vorige zomer werd al een gespecialiseerde firma ingeschakeld om de insecten te verdelgen, maar dat is niet helemaal gelukt, zo blijkt.

Blijkbaar hebben er toch een paar de winter overleefd. De muggen zijn afkomstig uit de fonteinen die naast het gebouw liggen. Met het lenteweer zijn er massaal nieuwe muggen bijgekomen. Via het luchtcirculatiesysteem komen de beestjes in het gebouw terecht. Vervelend, maar niet zo abnormaal, klinkt het bij de politie. "Mensen die vlak naast een meer wonen, hebben ook meer last van muggen", zegt woordvoerster Agnès Reis.

Vorige zomer moest de federale politie al een gespecialiseerde firma inschakelen om de muggen te bestrijden. Toen waren de insecten afkomstig uit een opvangbekken voor regenwater onder het voormalige Rijksadministratief Centrum, waar de politie haar kantoren heeft. "Ze hebben toen 90 procent van de muggen kunnen doden", zegt Reis. "Maar blijkbaar hebben er toch een paar de winter overleefd." Nochtans gingen de verdelgers behoorlijk grondig te werk. Eerst werden alle muggen gedood, daarna werd nog een krachtiger middel ingezet om de larven te vernietigen.

"De komende dagen zullen we met de firma bekijken wat we kunnen doen. Het probleem duikt op verschillende locaties op. We zullen eerst de muggen buiten verdelgen, en indien nodig het hele gebouw onder handen nemen."

Omdat de verdelging met giftige stoffen gebeurt, zal de firma aan de slag gaan na de werkuren van het personeel, in het weekend en op feestdagen. De komende dagen zullen ook de fonteinen opnieuw worden ingeschakeld, zodat het gebouw niet langer omringd is door stilstaand water.

Reis benadrukt dat er zo snel mogelijk naar een oplossing wordt gezocht, maar dat het personeel intussen gewoon op post blijft. Er worden ook geen bijkomende maatregelen genomen.

De federale politie nam begin vorig jaar haar intrek in de voormalige gebouwen van het Rijksadministratief Centrum. De site kreeg een grondige opknapbeurt, maar kwam eerder al in opspraak toen bleek dat er ernstige problemen waren met de beveiliging van het gebouw. Ook liepen de kosten voor de renovatie dubbel zo hoog op als aanvankelijk begroot.

 

bron: De Morgen 19-5-2015 Annick Joossen