Het door muggen overgebrachte zika-virus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili.
Deze vrees sprak de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag uit. Het virus heeft mogelijk hersenschade veroorzaakt bij baby's in Brazilië.

De WHO zegt dat vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zika-virus heerst, eerst een zorgverlener moeten raadplegen.

Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

Kleine schedel
Kinderen van vrouwen die het zika-virus oplopen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. In Brazilië werden vorig jaar 3.500 baby's geboren met deze afwijking, die tot een verstandelijke beperking of vroege dood kan leiden. Hard wetenschappelijk bewijs voor de effecten van het virus op baby's is er echter niet.

Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week.

Video: Animatie legt zika-virus uit

 

Bron: www.nu.nl 25-1-2016