dinsdag 30 juni 2015 | 11:48

NOORD-HOLLAND Een kopje hete thee helpt om af te koelen en als het warm is, heeft je lichaam meer zout nodig. Het zijn 'grootmoeders wijsheden' die iedere zomer weer opduiken. Maar kloppen die wel? Met een hittegolf op komst, leek het ons een goed idee om een paar van die zomerse mythes tegen het (zon)licht te houden.
1. In de schaduw kan je niet verbranden
Onzin. Schaduw helpt wel, maar veel UV-straling wordt juist weerkaatst. Ook op een bewolkte dag kan je verbranden. Wolken houden de schadelijke UV-straling namelijk niet tegen. Ook al zie je geen zon, toch gewoon smeren dus!
2. Een kop hete thee helpt om af te koelen
De theorie zou zijn dat het drinken van hete dranken zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam zou daar dan op reageren door je 'thermostaat' lager te zetten, waardoor je afkoelt. In principe klopt die theorie, maar in de praktijk zou je liters thee moeten drinken om de thermostaat in je lichaam te beïnvloeden.
3. Als het warm is, heb je meer zout nodig
Ook dit is onzin! Sommige mensen denken dat je extra zout nodig hebt als je zweet, maar als je gewoon eet heb je geen extra zout nodig. Ook niet na het sporten of als het warm weer is, zegt het Voedingscentrum. Wel is het belangrijk om veel water te drinken om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen.
4. Je wordt verkouden van airco
Is. Niet. Waar. Je kunt niet ziek worden van de airco. Ook door plotselinge temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld als je van een ruimte met airco opeens de zon inloop, kan je niet ziek worden. Toch zit er een kleine kern van waarheid in de fabel: als je al iets onder de leden hebt, kan afkoeling of warmte er voor zorgen dat het proces wordt versneld.
5. Als je veel knoflook eet, blijven de muggen op afstand
Ook over muggen bestaan veel fabels. Eén daarvan is dat het eten van knoflook de muggen op afstand zouden houden. Het klopt dat muggen afkomen op bepaalde lichaamsgeuren, maar dat ze niet van knoflook houden is nooit bewezen. Je houdt er hooguit de mensen in je nabije omgeving mee op afstand.

Bron: www.rtvnh.nl