48a9f032-6407-48e3-a4ea-9ae9732010aa IllustrationHet tegengaan van de onbedoelde invoer van exotische muggen, nu nog een gemeentelijke taak, valt voortaan onder het ministerie van VWS. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat importeurs van gebruikte autobanden controleren en mogelijk sancties opleggen als ze muggeneitjes en -larven onvoldoende bestrijden.

Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer. De tijgermug en andere exotische muggen kunnen infectieziekten overbrengen als chikungunya en dengue (knokkelkoorts). De eitjes van deze muggen komen onder meer op gebruikte banden Nederland binnen. Omdat de bandenimporteurs in heel Nederland zaken doen, is het een gemeente-overschrijdend probleem, aldus het ministerie van VWS. Daarom is de aanpak nu gecentraliseerd, met instemming van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en GGD GHOR Nederland.

In 2013 sloot de overheid al een convenant met de bandensector om muggenimport te voorkomen. Uit onderzoek van de NVWA bij bedrijven waar larven of muggen zijn aangetroffen, blijkt echter dat dit niet trouw wordt nageleefd. Daarom wil Schippers de afspraken nu wettelijk vastleggen en de NVWA de mogelijkheid geven om bij nalatigheid op te treden.

Bron: Medisch dossier,Lieke de Kwant