3119cce3ed44c3ec00d119ca0fb5f7e3-1436256169VALKENSWAARD - Een klein zoemend beestje verpest in de regio momenteel het plezier van 'even lekker buiten zitten'. Zorgden enkele maanden geleden veenmuggen voor veel overlast, momenteel is het de gewone huis-tuin-en-keukenmug die de regio teistert.


De regenval van de laatste dagen zorgt voor een nieuwe vloedgolf van muggen die de regio teisteren. Muggenexpert Willem Takken van de Wageningen Universiteit is duidelijk. "De neerslag in Nederland was in de maand juni nog nooit zo hoog. Als het dan ook nog zo warm is als bijvoorbeeld afgelopen donderdag, dan ontwikkelen muggen zich razendsnel."

Muggenplaag
Mensen kunnen in sommige dorpen niet meer fatsoenlijk buiten zitten zonder zich maximaal te prepareren voor de muggenplaag. Kan een gemeente ook iets doen om de overlast tegen te gaan? Takken: "Niet veel, tenzij ze aan waterbeheer gaan doen. De waterspiegel kunstmatig van niveau laten variëren. In Kloosterhaar (Overijssel, red.) hebben ze dat gedaan. Twee keer per maand kwam het broedgebied in vennen droog te staan. De mug is daar verdwenen. Maar vergeet niet, deze maatregel is relatief duur in vergelijking met het probleem."

Raadsvragen
In Valkenswaard werden zelfs raadsvragen gesteld over het muggen-probleem. De gemeente liet onderzoek doen. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen ging eind vorige week op muggenjacht in Borkel en Schaft. Conclusie: het was de huis-tuin-en-keukenmug. Mensen voorlichten om de overlast te beperken is vooralsnog de enige oplossing.

Bron: www.ED.nl 29-6-2016